Wijkmotor Egelsvennen

Wijkmotor Egelsvennen is een project waarin verschillende organisaties samen met de bewoners nadenken over de toekomst van de wijk Egelsvennen. Trekker van het project is AR-TUR, platform voor architectuur en ruimte. Deze wijk kreeg in 1973 de titel ‘mooiste wijk van België’. De modernistische architectuur, slimme inplanting, hoge waardering als bouwkundig erfgoed en de ligging in een groen landschap vol dennen maken deze plek bijzonder. En de mensen die er wonen, want zij zijn het verhaal van de wijk. Lees hier meer over het project Wijkmotor. Waarom deze wijk bouwkundig zo waardevol is, lees je op de inventaris onroerend erfgoed.

Onze erfgoeddienst zet zijn schouders mee onder dit project en gaat samen met de Molse Erfgoeddienst en Kamer voor Heemkunde op zoek naar sporen en verhalen uit het verleden. We stellen samen met de inwoners een collectie samen die bewaard wordt in het archief van Mol. We doen ook mee aan acties om deze beelden en verhalen te delen met de mensen van de wijk en de mensen van onze regio:

  • Infomarkt voor de inwoners (juni 2021) – bekijk hier het fotoverslag.
  • Op zondag 12 september 2021 deden we met de wijk mee aan Open Monumentendag.
Meer weten?

Ontdek Egelsvennen!

Egelsvennen is een modernistische parel, een wijk waar architectuur en het landschap mooi samenkomen. Een wijk ook die heel slim is ontworpen. Wil je meer lezen over de wijk? Of gewoon Egelsvennen eens induiken? Dat kan!

Je kunt hier info downloaden. We sturen de kaart en gids ook graag naar je op (zolang de voorraad strekt). Stuur een mail naar erfgoed@stuifzand.be. De kaart en gids kun je ook ophalen in de dienst Toerisme van de gemeente Mol.

Ontdek Egelsvennen Gids
Hoe en wanneer ontstond de wijk Egelsvennen?
Deze sociale wijk scoort hoog op vlak van erfgoedwaarden. Ontdek waarom!
Tips om de architectuur en het landschap van Egelsvennen te lezen.

Download hier gratis deze gids


Kaart Egelsvennen
Een kaart vol weetjes over de wijk, verhalen van de mensen die er wonen en de bijzondere plekken om te ontdekken.
Heb je zelf nog een mooi verhaal of een anekdote over de wijk? Laat het ons weten | janna@stuifzand.be

Download hier gratis deze kaart


Erfgoedapp Egelsvennen
Download de Erfgoedapp en zoek de Egelsvennen wandeling.
Wandel door de wijk. Op bepaalde punten krijg je een verhaal, filmpje of foto’s te zien.

Hier vind je meer info over de Egelsvennen Erfgoedapp


Kleurplaat Egelsvennen
Wist je dat de huizen van Egelsvennen volgens het oorspronkelijke ontwerp eigenlijk wit moesten worden geschilderd? En dat er in de eerste plannen een woontoren voorzien was? In de wijk lagen ooit veel zandbakken en er was zelfs 1 grote TV-antenne waardoor de wijk een heel goede TV-aansluiting hadden. Egelsvennen is een wijk in beweging, nooit af. Geef jij mee kleur aan de wijk?

Print hier de Egelsvennen Kleurplaat.


Contactgegevens

martijn@stuifzand.be (bouwkundig erfgoed)