Over ons

Stuifzand is een regionale samenwerking rond cultuur en erfgoed in de warm(hartig)ste regio van ‘t land, de Kempen. Wij zijn een genereus collectief van mensen en organisaties dat samen cultuur- en erfgoedprojecten smeedt, ondernemende netwerken weeft en het culturele leven hier in de Kempen doet knetteren. 

Stuifzand is niet (helemaal) nieuw

Ons verhaal start in 2008-2010 wanneer onze 7 gemeenten met steun van de Vlaamse Overheid een cultureel erfgoedwerking uit de grond stampen. Die werking krijgt de naam ‘k.ERF’. De jaren daarop gaan de bibliotheken en cultuurwerkers van onze regio nauwer samenwerken en vormen samen een cultuurnetwerk. Vanaf 2017 timmeren we ook aan een onroerend erfgoedwerking. De erfgoedwerking (k.ERF) en het cultuurnetwerk vormen sinds 2021 samen Stuifzand.

Stuifzand is een collectief

Wie is Stuifzand? Dat is niet in 1 woord te vatten. We zijn 7 gemeenten in hartje Kempen. We zijn een netwerk van cultuur- en erfgoedwerkers die zich professioneel en/of vrijwillig inzetten. We zijn een partnerschap van organisaties in het Kempense cultuur- en erfgoedland. We zijn ook een regionale cultuur- en erfgoeddienst met personeel. ’t Waait alle kanten uit, maar ook altijd weer samen. Stuifzand dus, een Kempens cultuur-, bibliotheek- en erfgoedcollectief ♥.

De warm(hartig)ste regio

Stuifzand is de gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie.