Muziek in het Stuifland

In de gemeenten van het stuivende zand is heel wat te beleven, ook op muzikaal vlak, daarvoor verwijzen we graag naar Uit in Stuifzand. Deze pagina biedt een beeld hoe de Stuifzandgemeenten de handen in elkaar slaan om het muzikale talent op onze zandbodem te ondersteunen en extra in the spotlight te zetten. We nemen hiervoor verschillende initiatieven. Sommige zijn gevestigde waarden die we met graagte herhalen – ja Gluren bij de buren we bedoelen jou – andere staan nog in de kinderschoenen. Ondanks onze ambities starten we toch met realistische kleine stapjes. Ons bovenlokaal muziekbeleid zal het gemeentelijke aanbod versterken en aanvullen maar niet vervangen.

Ben jij bedreven in muziek, woord, dans, theater, comedy, …? Dan ben jij het podiumtalent dat Gluren bij de Buren zoekt! Gluren bij de Buren is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Arendonk, Balen, Geel, Laakdal, Lommel, Mol en Retie. Het concept is eenvoudig: podiumkunstenaars uit verschillende disciplines steken hun gemeentegrenzen over om op te treden in een onbekende huiskamer of tuin. 

Of je nu pas start als artiest of al heel wat jaren meedraait, of je nu singer-songwriter, dichter, balletdanser of verhalenverteller bent, soloartiest of een meerkoppig collectief: wij zetten je graag in de spotlight. Dit jaar vindt Gluren bij de Buren plaats van vrijdag 12 tot en met zondag 21 mei. Net als voorgaande edities is de opzet hetzelfde: wij zorgen voor een gezellige huiskamer, jij voor de performance. Na het optreden kan je rondgaan met de ‘klak’. 

Podiumkunstenaars meld je!

Zin gekregen om je talent te tonen in een unieke setting? Dat kan! Een soloartiest of minstens één groepslid moet in één van de deelnemende gemeenten wonen. Schrijf je in via dit formulier. Bij inschrijving vragen we een korte promotekst waarin je je aanbod omschrijft. Stuur ook een foto mee (horizontaal formaat + hoge resolutie). Inschrijven kan van 20 november tot en met 10 december. Begin maart ontvang je meer info over de huiskamer waarmee je gematcht bent. 

Gastgezinnen, nog even geduld

Ben je zelf geen podiumtalent, maar wil je wel graag iemand ontvangen bij je thuis? Gastgezinnen kunnen inschrijven van 21 januari tot 5 februari. Via de gemeentelijke website en onze Facebookpagina verschijnt begin januari een brochure waarin we alle deelnemende artiesten voorstellen. Heb je nog vragen, neem dan contact op met de cultuurdienst van jouw gemeente.

Zelf promo maken voor dit initiatief?

Begin 2022 organiseerden de Stuifzandgemeenten vijf popraden in samenwerking met VI.BE.

Een popraad bestaat uit meerdere delen. Eerst is er de enquête bij de rockers, hiphoppers, rappers, jazzspelers, folk-, metal-, musicalartiesten en noem maar op in de gemeente. De resultaten daarvan vormden de basis voor de popraadsamenkomst in de gemeente (of in duo van twee gemeenten). Dat allemaal samen leidde tot een gemeentelijk rapport én een regiorapport voor Stuifzand. Allemaal voor een sterker (boven)lokaal muziekbeleid.

We leerden dat er nog wat groeimarge is in het muziekvriendelijk beleid van onze gemeenten. We droomden van betere repetitieruimtes, meer podiumkansen en een sterker netwerk tussen de artiesten onderling.

Deze fijne methodiek zorgde voor heel wat actiepunten. Sommige zijn quickwins, bv. een lokale muzikale facebookgroep, leuke acties voor de warmste week. Andere zullen wat meer tijd vragen. Zo onderzoeken we hoe we een betere repetitie infrastructuur in onze gemeenten kunnen waarmaken.

Jan Delvaux vat de Kempense muziekgeschiedenis samen in een boek, artist talk, quiz en theatershow. De muzikale geschiedenis van de Kempen is groot en bijzonder. Van Bobbejaan tot Natalia. Van Graspop tot Pennenzakkenrock. Van de snoeiharde garagepunkband Equal Idiots die de Nieuwe Lichting wint, tot de Koninklijke Fanfare de Kempenzonen die op het hoofdpodium van Pukkelpop staat. De Kempen is een muzikaal diverse regio. Meer dan voldoende inhoud dus om een mooie publicatie mee te vullen én een boeiend programma rond op te bouwen.

Boek ‘Van Bobbejaan Schoepen tot Van Echelpoel’

Belpopkenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit, alias dj Bobby Ewing, noteerden vele verhalen en anekdotes van muzikanten, producers, platenwinkels, concertorganisatoren, … en goten deze in een boek. ‘Van Bobbejaan Schoepen tot Van Echelpoel’ ligt in de Kempense boekenwinkels en gemeentelijke vrijetijdsdiensten, van Hoogstraten tot Hulshout. Dit boek werd financieel en inhoudelijk ondersteund door de Kempense erfgoedcellen.

Het boek is voor de prijs van 23 euro te koop via:

We lanceerden dit boek toen we nog in ons kot moesten blijven. Gelukkig konden we sofagesprekken met Kempense artiesten streamen. Deze memorabele babbels met legende Marc Dex, multitalent Tijs Vannest, Equal Idiot Thibault Christiaensen, Funeral Dress punkpionier Dirk Peeters en de nachtegalen Kate Ryan en Barbara Dex zijn te herbekijken op www.belpopkempen.be

Work in progress

Lokale Helden een tweejaarlijkse hoogmis van de Belgische lokale muziek. In enkele Stuifzandgemeenten kreeg u in 2022 al een mooi programma voorgeschoteld. Voor 2024 hebben we de ambitie om dit nog te versterken en met een stevig partnerschap een mooi Stuifzandprogramma aan te bieden.

Wordt vervolgd…

Wil je weten welk muzikaal talent onze gemeenten te bieden hebben. Kijk dan zeker op het artiestenplatform dat VI.BE, het steunpunt voor de artiest en de muzieksector, heeft. Zoek op gemeente en wees aangenaam verrast!

Ben je op zoek naar een plek om te repeteren? Ook hier biedt VI.BE je een mooi overzicht van de ruimtes die jou kunnen helpen.

Ben je op zoek naar een andere plek waar je terecht kan met je talent dan kan je ook eens kijken bij onze eigen Stuifzand locatiezoeker.

In onze regio zijn drie academies actief waar je je muziektalent kan (bij)scholen.