Bib

Zeven bibliotheken met één lidmaatschap

Samen sterker

Sinds oktober 2021 zijn we een regiobib. Lid zijn bij één bib betekent ook dat je lid bent bij de andere 6 (joepie!). Er is één leenreglement voor onze zeven vestingen.

Binnen het Stuifzand bibcollectief heeft iedere gemeente een bibliotheek met een sterk aanbod én een gedreven team dat jouw graag verder helpt. Door samen één regiobib te zijn kunnen we onze leners nog beter van dienst zijn.

Stuifzandbib_team

Werven

Er zijn drie werven waarbij de samenwerking verder uitgediept wordt. Naast de regiobib, is er leesbevordering en de community librarian met de bib als derde plek.

Van 2020 tot 2022 liep het LeesLAB, een “Lezen op School” project met middelen van het departement Onderwijs. Twee jaar lang zetten de bibliotheken en scholen in op leesbevordering door samen te experimenteren met diverse methodieken en samenwerkingsvormen. Doel? Het leesvuur bij kinderen aanmaken, aanwakkeren en opstoken. Het project is ten einde, maar de samenwerking tussen de Stuifzandbib en de scholen helemaal niet. Op de projectpagina vind je alle resultaten waarmee we blijvend aan de slag gaan.

Met de Eramus+ project “Expeditie Community Librarian” onderzochten de bibliotheken samen met andere maatschappelijke actoren een Kempens model van de bib als derde plek. Een plek waar mensen zich thuis voelen, naast je woonplaats en de school/werkplek. Bovendien vonden we in het project ook antwoorden welke de ideale bibmedewerker is voor zo’n bib. Ook dit proces blijft na het afronden van het project doorlopen. We werken elke dag aan de bib als derde plek. Lees er hier alles over.

Je bent welkom in onze zeven bibliotheken:

Bevrijdingslaan 1

2490 Balen

balen.bibliotheek.be

Gasthuisstraat 29

2450 Meerhout

meerhout.bibliotheek.be

Hannekestraat 1

2480 Dessel

dessel.bibliotheek.be

Molenhoekstraat 2

2400 Mol

mol.bibliotheek.be

Werft 30

2440 Geel

geel.bibliotheek.be

Nederstraat 1

2470 Retie

retie.bibliotheek.be

Markt 19

2430 Laakdal

laakdal.bibliotheek.be