Modernisme in Kempen

Op zoek naar een duurzame toekomst voor het modernisme in de Kempen

Nu we met z’n allen bewuster omgaan met materiaal- en energiegebruik, moeten we elke kans om erfgoedpanden nieuw leven in te blazen met beide handen grijpen. Daarom zetten we op Open Monumentendag enkele duurzame verbouwingen van modernistische erfgoedpanden in de kijker. Deze activiteiten kaderen in een traject dat de Kempense onroerenderfgoeddiensten en AR-TUR ondernemen rond het verduurzamen van het Kempens modernistisch erfgoed.

Bij modernistisch erfgoed denk je misschien eerst aan Le Corbusier, Renaat Braem of Richard Neutra. Maar ook de Kempen is dus rijk aan deze architecturale pareltjes. Zo ontwierpen onder meer de architecten van de ‘Turnhoutse School’ heel wat prachtige gebouwen, die in vormentaal en materiaalgebruik bijzonder vooruitstrevend waren. Dat jonge erfgoed willen wij op de kaart zetten.

De intrigerende architectuur die de Kempense modernisten nalaten, is echter kwetsbaar. Het behoud van die panden stelt ons vandaag de dag voor sterke uitdagingen: energiezuinig zijn ze vaak niet en ook bouwtechnisch treden er soms problemen op. Vele gebouwen dreigen hun eigenheid te verliezen of gesloopt te worden. Daarom slaan we Kempenbreed de handen in elkaar. We gaan zowel in binnen- als buitenland op zoek naar de beste voorbeelden van verduurzamen van modernistisch erfgoed. Zo bouwen we aan een duurzame toekomst voor het modernisme in de Kempen. 

Tijdens Open Monumentendag organiseren we in de Kempen samen met de eigenaars, architecten en bouwheren rondleidingen in panden die een boeiende renovatie ondergingen. Een greep uit het programma:

In Beerse geven i.s.m. architecten meer uitleg over de renovatie van woning Van de Vliet. Ze voegden een extra verdieping toe aan de modernistische parel van architect Paul Neefs.

In Mol wordt de pas gerenoveerde en verduurzaamde Atoomwijk voorgesteld. Tussen 10u en 16u is de wijk vrij te bezoeken en worden er ook rondleidingen in de pas gerenoveerde gebouwen georganiseerd.

Bouwheer Olivier Philips neemt je mee achter de schermen van de renovatie door ARAT architecten van Villa Philips in Grobbendonk.
In Kalmthout zijn er doorlopend rondleidingen in het gebouw van Pelckmans Uitgevers, ontworpen door bOb Van Reeth.

In Schilde kan je naar een expo en lezing over de geschiedenis en herbestemming van de modernistische parochiekerk.   


Het traject ‘modernisme in de Kempen’ is een samenwerking tussen o.m. IOED’s Erfgoed Noorderkempen, Land van Nete en Aa, Erfgoed Voorkempen, Berg en Nete, de Merode, Stuifzand en AR-TUR. Met de steun van Erasmus+, het programma van de Europese Commissie.

www.openmonumentendag.be