Modernisme in de Kempen

Bij modernistisch erfgoed denk je misschien vooral aan Le Corbusier, Renaat Braem of Richard Neutra. Maar ook de Kempen is rijk aan modernistische architectuur. Zo ontwierpen onder meer de architecten van de ‘Turnhoutse School’ heel wat prachtige gebouwen, die in vormentaal en materiaalgebruik bijzonder vooruitstrevend waren. Ook de Atoomwijk is een absolute modernistische parel, en won verschillende architectuurprijzen, o.a. de Prijs Van de Ven (dé Belgische architectuurwedstrijd voor modern georiënteerde architectuur)

De Kempense Onroerend Erfgoeddienste (IOED’s) willen dit jonge erfgoed de volgende jaren op de kaart zetten. Samen met architectuurplatform AR-TUR loopt vanaf 2022 het leertraject en project Modernisme in de Kempen. Samen onderzoeken we hoe dit kwetsbare erfgoed bewaard kan worden met ook oog voor duurzaamheid, energiezuinig wonen. 

i.s.m. Erfgoed Noorderkempen, Land van Nete en Aa, Erfgoed Voorkempen, Berg en Nete, De Merode, Stuifzand en AR-TUR. Met de steun van Erasmus+, het programma van de Europese Commissie.

Activiteiten

 • Ontdek Egelsvennen
  Een gratis pakket om op pad te gaan in de prachtige modernistische wijk Egelsvennen (Mol).
 • Dessels Modernisme
  In Dessel vind je enkele modernistische parels. Ontdek ze zelf, in het echt of in de filmpjes die we delen op www.desselsmodernisme.be
 • Open Monumentendag 2022
  Modernisme in de kijker tijdens Open Monumentendag 22.
  In onze regio belichtten we de Atoomwijk in Mol.
  Download hier de Atoomwijkbrochure die we n.a.v. Open Monumentendag maakten.
 • Renovatie Egelsvennen
  In 2022 startte de Molse bouwmaatschappij met de renovatie van de wijk. Duurzaamheid en de erfgoedwaarden worden in dit project aan elkaar geklonken.
  In september werd de eerste gerenoveerde woning voorgesteld. De VRT maakte een reportage.

Modernisme in de Stuifzandregio

Campagnes en publieksmomenten