Special Operations Prinsenpark

Spanning en spionage in het Prinsenpark (september – december 2022)! Twee echt gebeurde en goed gedocumenteerde oorlogsverhalen vormen de inspiratie voor de avontuurlijke ontdekkingstocht ‘Special Operations   Prinsenpark’. Oorlogsexperts Gil Geerings en Wim Govers van Battle For The Locks (VVG Mol) voerden het onderzoek. Voor de uitwerking kregen ze de steun van Provinciaal Groendomein Prinsenpark en Stuifzand. Tijdens de zoektocht kom je meer te weten over twee geheime operaties die zich afspeelden in de bossen van het park. De feiten worden verteld door een lokale verzetsman, Ward, en de Amerikaanse piloot Scott.

De geheime wapendropping
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het huidige Prinsenpark eigendom van het koningshuis en deel van het uitgestrekte ‘Koninklijk Domein der Kempen’. Het park is een populair jachtgebied van de Duitse bezetters, maar het afgelegen bos is ook een verstopplaats van het verzet. Op een dag zendt Londen geheime agenten naar de Kempen om het verzet te versterken. Zij beslissen dat het park van het Koninklijk Domein dé geschikte plek is voor een belangrijke wapendropping. En zo vliegt op een nacht in 1943 de British Royal Air Force over de streek en dropt in de bossen containers vol wapens voor het verzet. Kan het lokale verzet de wapens vinden en veilig wegbrengen? Verzetsman Ward was bij deze dropping betrokken en neemt je mee op pad doorheen zijn verhaal.

Dramatische crash

Een tweede gebeurtenis die zich afspeelde in het park werd nog maar recent onderzocht en ontrafeld. Bij de bevrijding in 1944 ontrolt zich in september de grootschalige Operatie Market-Garden. Deze operatie gaat in  het Prinsenpark niet onopgemerkt voorbij. Retie en de omliggende gemeenten liggen pal onder de aanvliegroute van de immense luchtarmada die voor deze operatie wordt ingezet. De bezetter kan meerdere toestellen neerhalen, zo ook een glider met aan boord troepen van de Amerikaanse 101th Airborne Division. Dit zweefvliegtuig landt in het koninklijk domein dat op dat moment pal in de Duitse frontlinies ligt. Alle inzittenden overleven de crash, maar het vliegtuig wordt meteen omsingeld. Hoe het met deze soldaten afloopt, kom je te weten op de Special Operations route en via het personage piloot Scott.

Nieuwe herdenkingsplek ingehuldigd

Recent ontdekten de onderzoekers van Battle For The Locks heel wat nieuwe info over de glider die in het Prinsenpark crashte. Er werd ook contact opgenomen met familie van de bemanning. Om hun verhalen te borgen en als herinnering aan de crash wordt nabij de crashlocatie op 17 september 2022 een herdenkingsplek met monument ingericht.

Praktisch

  • Special Operations zoektocht in het Prinsenpark loopt van 17 september tot en met 15 december 2022.
  • Gratis deelname
  • Start aan de parking van het Prinsenpark, je volgt de groene route.
  • Doelgroep: voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar
  • Meer weten? www.provincieantwerpen.be > prinsenpark  | www.battleforthelocks.be
  • Een samenwerking van Battle For The Locks, VVG Mol, Gemeente Retie, Provinciaal Groendomein Prinsenpark,  Stuifzand, Vlaamse Overheid