Laat je inspireren voor Erfgoeddag (26/10)

‘Erfgoeddag maakt school’ op zondag 24 april. Wij willen je graag inspireren om een interessante erfgoedactiviteit te organiseren. Dat doen we door op dinsdag 26 oktober een inspiratiedag te organiseren in Art Center Hugo Voeten in Herentals.

Voor scholen is er ook de Erfgoeddag-week van maandag 25 april tot en met vrijdag 29 april. We willen ook graag directies en leerkrachten inspireren om die week met (school)erfgoed aan de slag te gaan.

Vanaf 2022 werken Erfgoed NoorderkempenErfgoed Voorkempen, Kempens Karakter en Stuifzand samen onder de noemer Erfgoeddag Kempen. We stellen onze plannen op de inspiratiedag graag aan jullie voor!


Programma

9u: Onthaal met koffie & thee

9u30:

 • Welkomstwoord van Stefan Verraedt: voorzitter Kempens Karakter
 • Lore Derboven/Evelyn Heylen van Art Center Hugo Voeten
 • Voorstelling ‘Erfgoeddag maakt school’ door FARO
 • Voorstelling Erfgoeddag Kempen

10u15-11u: Keuzesessie 1

11u15-12u: Keuzesessie 2

12u-13u: Lunch


Kies je eigen programma en schrijf je in

Van 10u15 tot 12u staan er twee keuzesessies op het programma. Als je inschrijft, kan je aangeven welke sessies je wil volgen.

Keuzesessie 1 – van 10.15 uur -11 uur:

 • Erfgoed… ook voor anderstaligen:
  Hoe kan je een divers doelpubliek bereiken? Wat is helder taalgebruik? Hoe kan een erfgoedactiviteit een taal-oefenkans zijn voor een anderstalige nieuwkomer? In deze interactieve sessie krijg je een overzicht van de (etnisch-culturele) diversiteit in de Kempen. Wie zijn de nieuwkomers en waar komen ze vandaan? Daarna zoomen we in op de toegankelijkheid van je activiteit. Hoe kan je ervoor zorgen dat ook inwoners met een buitenlandse herkomst hun weg vinden naar jouw activiteit? Tot slot bekijken we hoe jouw erfgoedactiviteit een leerkans Nederlands kan zijn voor een (anderstalige) nieuwkomer. We illustreren dit alles met enkele inspirerende praktijken en geven je heel wat tips & tricks om meteen aan de slag te gaan. Deze sessie wordt gegeven door het Agentschap Integratie en Inburgering.
 • Art Center Hugo Voeten:
  Van graanfabriek naar kunsttempel, dat is het verhaal van Art Center Hugo Voeten. Collectiemanager Eveline Heylen belicht de geschiedenis van dit gebouw. Ze vertelt aan de hand van plannen, beelden en documenten hoe de reconversie vorm kreeg. Een unieke case op de snijlijnen van erfgoed, architectuur en kunst.
 • Erfgoed voor families met jonge kinderen: 
  Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden uit de Kempen bespreken we hoe leuk en zinvol het kan zijn om een erfgoedactiviteit voor gezinnen met kinderen op poten te zetten. We geven heel wat tips, do’s en don’ts waarmee je in je eigen organisatie aan de slag kan gaan.

Keuzesessie 2 – 11.15 uur-12 uur: 

 • Boerenwijsheid:
  Leren doen we natuurlijk niet alleen in een klaslokaal! Ook op het Kempense boerenerf en op het veld werd onderwezen. Het is deze boerenwijsheid die verschillende Kempense erfgoedprojecten inspireerde. We stellen enkele projecten voor rond agrarisch erfgoed en hoe je hiermee op Erfgoeddag aan de slag kan gaan.
 • Slim Erfgoed:
  Schoolerfgoed is zeer gevarieerd: van een beschermd patrimonium over een karakteristieke buitenaanleg, tot een bijzondere kunst- en beeldencollectie. Ook een wereldbol, kroontjespen, een venndiagram, digitale agenda, de Honderd Dagenviering of de verhalen van en over leerkrachten behoren tot het collectieve geheugen van een generatie. Maar hoe beheer en bewaar je het schoolerfgoed? En hoe zet je met je leerlingen een project op rond dit erfgoed? We stellen je het project Slim Erfgoed voor dat hierop een antwoord wil bieden.
 • Samen scholen!?:
  Voor deze sessie/workshop zoeken we erfgoedorganisaties die graag willen samenwerken met een school; of een school die de handen in elkaar wil slaan met een lokaal museum of heemkring. Hoe pak je die samenwerking aan? Samen met FARO geven we voorbeelden en tips, en we luisteren graag naar jouw plannen om ‘samen te scholen’.
 • Erfgoed gaat digitaal: 
  Erfgoedapp en Izi.Travel zijn twee apps waarmee je je erfgoedactiviteit kan verrijken. We stellen ze aan je voor met enkele interessante voorbeelden. Op ons eigen erfgoedportaal Kempenserfgoed.be kan je een virtuele expo maken: een leuke aanvulling voor je activiteit. We leggen uit hoe het in zijn werk gaat.

Inschrijven

Inschrijven voor de inspiratiedag is gratis en doe je door dit formulier in te vullen. Je kan je inschrijven tot en met 10 oktober.


Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met de erfgoedorganisatie die actief is in jouw gemeenten:

– Erfgoed Noorderkempen: Anneleen Van Lommel, anneleen.vanlommel@erfgoednoorderkempen.be – 0472 22 16 49
– Erfgoed Voorkempen: Leen Dierckx, leen.dierckx@rldv.be – 03 312 98 76
– Kempens Karakter: Wim Van Goidsenhoven, wim@kempenskarakter.be – 014 213 900
– Stuifzand: Janna Lefevere, janna@stuifzand.be – 014 566 688


Over het Art Center Hugo Voeten

Een oude graanfabriek transformeerde tot een kunsttempel in Herentals. Deze unieke erfgoedlocatie is dan ook de geschikte plek voor onze inspiratiedag. De collectie van Art Center Hugo Voeten is een unieke combinatie van Belgische en internationale kunst. Op dit ogenblik telt ze ongeveer 2000 items verzameld over een tijdsspanne van meer dan 40 jaar. Meer info vind je op artcenter.hugovoeten.org.

Verslag

Lees hier de verslagen van deze inspiratiedag.