600 jaar Sint-Sebastiaansgilde: Feest!

De Sint-Sebastiaansgilde van Retie blaast dit jaar maar liefst 600 kaarsjes uit. Het is de oudste vereniging van Retie. Daar hebben ze ook bewijs van want de gilde bewaart een tekst op perkament uit 1422. In die tekst lezen we dat Jan van Rotselaar, heer van Retie, de Sint-Sebastiaansgilde erkent als schuttersgilde. In die tijd hadden de lokale schuttersgilden de belangrijke taak om de goederen van de mensen uit het dorp te beschermen. De gilde van Retie schiet vandaag nog steeds met pijl en boog, maar niet langer om plunderaars en ander geboefte te verjagen. Vandaag ligt hun focus op het samenbrengen van mensen. De gildebroeders en -zusters komen regelmatig samen om te koningschieten en het gildeleven te vieren. In tijdens feestjaar vieren ze graag feest met alle Retienaren.

Feest!

De Sint-Sebastiaansgilde Retie werkte een feestprogramma uit.

  • Op 31 juli is iedereen welkom op de Retiese Gildedag op de terreinen van GC Den Dries om de tradities van de gilde te ontdekken en beleven.
  • Die dag toont de gilde ook voor het eerst hun nieuwe en eerste blazoen. Een blazoen is een houten kader met daarop in hout uitgesneden afbeeldingen en symbolen die verwijzen naar het gildeleven en naar Retie.
  • Het eerste weekend van oktober is in Den Dries een expo over de geschiedenis van de Sint-Sebastiaansgilde. Voor die gelegenheid haalt de gilde alle belangrijke collectiestukken uit de kast. Sommige van die stukken worden al 600 jaar door de Sint-Sebastiaansgilde in Retie bewaard. 
Ontwerp prent: Mario Debaene