Vlaanderenleestdag

“Zien lezen, doet lezen!” dat is het motto van Vlaanderenleestdag 2023. Via tal van activiteiten kan je – samen met onze bibliotheken – in een verhaal of een goed boek verdwijnen.

Fotowedstrijd

Win een fijn boeken en belevingspakket met onze fotowedstrijd!

Er zijn prijzen te winnen in drie categorieën

 • Lezen op een gekke plek.
 • Lezen met een gekke bek.
 • Boek, plaats en lezer worden één

Alle info vind je hier.

Programma 23 april 2023

Balen

 • Voorlezen op de STREEKmarkt in het recreatiedomein Keiheuvel – vanaf 14u
 • Leesplekjes op de route ‘Beestig! Kraak de Odradacode’, wandeling van Erfgoed Balen
 • Heel Balen Leest – 14.23u

Geel @bibliotheek

 • Slow Reading Kempen – 10.30u
 • Samenlezen – 10.30u
 • Voorleesvuurtje – 10.30u
 • Podcast “De drie boeken” – 12.30u 
 • Leeskasteel – 12.30u
 • Bib is geopend van 10u tot 14u, we verwennen je met soep en brood aan kleine prijzen

Meerhout @Grote Netewoud

 • ‘t Otterpad interactieve wandeling met kans op beestige boekenprijs – 13u-18u
 • Openluchtbib aan de platformen van de bivakzone – 13u-18u
 • Voorlezen aan het amfitheater – 13u tot 18u doorlopend

Dessel en Mol @Tabloo

 • Leescaravan tussen de schapen – 10u-12u

Retie @bibliotheek

 • Lezen en leven door de tijd

Praktische informatie

Op zondag 23 april 2023 combineren we Vlaanderenleestdag met Erfgoeddag in onze Stuifzandgemeenten.

Vlaanderenleestdag is een initiatief van de Vlaamse overheid.

Contactgegevens

cultuur@stuifzand.be

014 56 66 86

Nieuws

Voorleesweek 2023 bij Stuifzand bib!

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud, dat is samen zijn met jouw voorleesbuddy, dat is zo veel meer! Wie is jouw voorleesbuddy? Dat kan jouw knuffel zijn, je huisdier, je familieleden, … Tijdens de voorleesweek in Stuifzand zijn er allerlei activiteiten in onze 7 bibliotheken.

Verwenmaand in de Bib

Omdat we onze leners en bezoekers zo graag verwennen starten we de verwenmaand al op 30 september en eindigen op 4 november! Boekenverkoop, knutselen, glitter en glamour, lekkers, live optredens, workshops, een blote voetenpad, quizjes, … . Het kan niet op! Het hele programma vind je hier.

Boekenverkoop abdijbibliotheek Postel

In de abdijbibliotheek van Postel wordt samen met Stuifzand hard gewerkt aan een digitale inventaris en een collectieplan. In het kader daarvan werden er ook boeken geselecteerd die een nieuwe thuis zoeken: oud en nieuw, filosofie, theologie, menswetenschappen, wetenschappen, geschiedenis, aardrijkskunde …Van harte welkom dus op de boekenverkoop! Waar? Rafaelzaal, Gasthof De Beiaard, Abdijlaan 282400

Fotowedstrijd “Zie, ik lees” – Winnaars!

Tromgeroffel en een “patabing” voor de tweede keer! Jullie hebben gekozen! Hier zijn de winnaars van de fotowedstrijd “Zie, ik lees!”. Proficiat.

Fotowedstrijd “Zie, ik lees”

“Zien lezen, doet lezen” en daarom organiseren we voor Vlaanderenleestdag een fotowedstrijd met lezen in de hoofdrol. We zoeken geen knappe foto’s van lezers in hun zetel, op het bed of op het terras. We zoeken wel leuke foto’s van lezers in de openbare ruimte. De sporthal, het park, de bib, de hondenlosloopweide, het bos

Lezen met je oren

Tijdens de voorleesweek in de Stuifzandbib Voorlezen voor je lief, voor je grootouders, voor je kinderen, voor je huisdier, voor je leerlingen … Voorlezen is plezier doorgeven. Voorlezen is gezelligheid. Dit jaar is het thema van de voorleesweek “Lezen met je oren”, het had ook luisteren met je ogen kunnen zijn. Je snapt het wel.Ook

Oktober in de bibliotheken

Deze maand valt er heel veel te doen in onze bibliotheken: expo’s, voorleesmomenten, workshops, verwendagen, … EXPO – TYYYPOëzieIn de traditie van Paul Van Ostaijen brengt de tentoonstelling TYYYPOëzie ontmoetingen tussen woord, beeld, taal en typografie. Na verblijf in de Antwerpse Bib Permeke kan je de expo van 5 oktober tot 30 november komen bewonderen

Inspiratie- en netwerkdag Expeditie Community Librarian

We gingen op expeditie. Op zoek naar wat de derde plek voor onze bibliotheken zou kunnen betekenen. We gingen op expeditie. Op zoek naar de bibmedewerker van de toekomst, de verbindende bibmedewerker van vandaag.
We zijn op expeditie. Jij bent welkom op onze inspiratie- en netwerkdag van 17 mei.

Jeugdboekenmaand een feest voor alle deugnieten, helden, schurken en geboefte

De Stuifzandbibliotheken hebben een fantastisch programma in petto voor deze jeugdboekenmand. We laten de boeven, schurken, deugnieten, helden, heldinnen en prima donna’s met plezier los in onszelf en in onze bib. Het hele programma vind je hier.