Lezing Willard/Geel

‘Dorothea Dix ontwierp een heilzame omgeving voor de chronisch zieken, een plek die rust en zorg kon verstrekken zonder actieve medicinale interventie. Het systeem zou in de lijn liggen van het gevierde en succesvolle instituut in Ghiel [sic]. De Belgische stad werd tijdens de Middeleeuwen beroemd als een veilige thuishaven voor psychiatrische patiënten op zoek naar rust en verlichting.’

Bovenstaande frase uit de biografie van de Amerikaanse arts en feministe Dorothea Dix (1802-1887) gaat over twee iconische psychiatrische ziekenhuizen: het Openbaar Psychiatrisch Ziekenhuis in Geel, en het Willard Asylum for the Chronically Insane in Willard (New York State, VS).

In 2017, meer dan 20 jaar na de sluiting van Willard, ontdekt theatermaker Tom Struyf op reis in de VS tussen de ruïnes van gebouwen en herinneringen van overlevenden een link met het psychiatrisch ziekenhuis in Geel, thuis in België. Het is het begin van een diepgravend onderzoek dat zal leiden tot een nieuwe theatervoorstelling die in het najaar van 2022 in première gaat.

In Willard/Geel brengt Tom tussentijds verslag uit van zijn artistieke onderzoek, en licht hij een tipje van de sluier op over de vervolgstappen en de verdere ontwikkeling van de voorstelling.
In samenwerking met en met steun van erfgoedcel Stuifzand, OPZ Geel en Gasthuismuseum Geel.

Praktische info

De toegang gratis, reserveren is verplicht i.f.v. crowd control en registratie van gegevens. Als extraatje krijg je een toegangsticket voor het Gasthuismuseum. Je ontdekt er hoe de cultus van Sint-Dimpna aan de oorsprong van de befaamde Geelse gezinsverpleging staat. Op vertoon van je voorstellingsticket krijg je in de maand juni in het museum bovendien een Dimpna-totebag.

Reserveren voor het museum doe je op https://www.gasthuismuseumgeel.be/