Egelsvennen “De mooiste wijk van België”

Het project ‘Wijkmotor Egelsvennen’ wil als ultieme droom en ambitie van Egelsvennen opnieuw de ‘Mooiste wijk van België’ maken. Om de wijk en haar inwoners goed te leren kennen, zijn we op zoek naar foto’s en verhalen van de wijk door de jaren heen. Heb jij nog mooie beelden? Of wil je graag jouw verhalen delen? Neem dan voor 15 augustus contact op met Janna of met de dienst erfgoed, archief@gemeentemol.be, 014 33 09 70. Foto’s en documenten worden gedigitaliseerd en meteen terugbezorgd.

In 1973 won Egelsvennen de prijs van de ‘Mooiste wijk van België’. Die titel dankte de wijk aan de modernistische architectuur in een bosrijk landschap, elementen die vandaag nog steeds in het oog springen. Dat Egelsvennen bijzonder is, bewijst ook de opname in de inventaris bouwkundig erfgoed waarin de wijk als uitzonderlijk waardevol wordt omschreven.

Oproep

Om Egelsvennen beter te leren kennen, gaan de dienst erfgoed, AR-TUR en de regionale erfgoeddienst Stuifzand op zoek naar foto’s en verhalen van de wijk en haar inwoners doorheen de jaren. Wie waren de eerste huurders en eigenaars van de wijk? Hoe zag de wijk eruit in de jaren 1970, 1980,…? Wat is er gebleven en wat veranderde er? Waren en zijn er verenigingen actief? Welke evenementen vonden er plaats? Hoe was en is het om te wonen in de (ooit) mooiste wijk van België? Aan de hand van foto’s en verhalen vormen we zo een biografie van Egelsvennen.

Project ‘Wijkmotor Egelsvennen’

Nu is de wijk toe aan een nieuw verhaal. Wat is haar toekomst? Wordt het een wijk waar ieder individueel beslissingen neemt, waar stukje bij beetje het openbaar domein ten prooi valt aan verdichting en het oorspronkelijke wijkgevoel ver zoek is? Of een wijk waar mensen samenwerken aan een omgeving waar ze trots op kunnen zijn en waar ze samen plezier halen uit wat ze kunnen delen?

Het is alvast een plek om te koesteren, en dat is wat AR-TUR, het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, in samenwerking met het gemeentebestuur, de inwoners en verschillende partners wil doen in het project ‘Wijkmotor Egelsvennen’.

Meer info:
Dienst erfgoed gemeente Mol, 014 33 09 70, archief@gemeentemol.be
Stuifzand, Janna Lefevere, 0486 91 27 73, janna@stuifzand.be