Erfgoed & onderwijs: schrijvers gezocht

Op zondag 24 april 2022 is het Erfgoeddag, met als thema ‘Onderwijs‘.

Het wordt een bijzondere 21ste editie: in de Kempen maken we er een heus Erfgoedweekend van, met publieksactiviteiten van vrijdag 22 tot en met zondag 24 april, gevolgd door een Erfgoeddag-week voor scholen van 25 tot 29 april! 

Deze gelegenheid grijpen de vier Kempense erfgoedcellen Erfgoed Voorkempen, Erfgoed NoorderkempenKempens Karakter en Stuifzand graag aan om cultureel erfgoed onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek. Ons plan is om een brochure uit te brengen die gratis verspreid wordt in de 44 Kempense gemeenten waar wij actief zijn. De vormgeving van de brochure zal herinneren aan een oud schoolschriftje met opstellen en collages.

De inhoud wordt heel divers: oude opstellen en hedendaagse artikels, foto’s uit de oude doos, een recept uit de les Huishoudkunde, instructies van pleinspelletjes,… afkomstig uit de 44 gemeenten. Via de brochure verwijzen we ook naar onze website waarop het up-to-date programma van het Kempense Erfgoedweekend te vinden is.

OPROEP: Geef jij het opstelschriftje mee vorm?

Heb jij goesting en inspiratie om 1 van de 44 artikels voor de opstelschrift te schrijven?
Stuur dan ten laatste 9 januari een e-mail naar erfgoed@stuifzand.be met daarin je idee samengevat in 1 zin. Bijvoorbeeld:

  • een scan uit een schoolschriftje van ca. 100 jaar geleden
  • een beknopte biografie van een markante meester, inspecteur of directrice
  • de beschrijving van een bijzondere schooltraditie
  • bijzonder didactisch materiaal met wat uitleg erbij
  • het verhaal achter een markant glasraam, standbeeld of ander element uit een schoolgebouw

Uit alle inzendingen maken wij een zo gevarieerd mogelijke selectie.
Uiterlijk 14 januari laten wij je weten of je je voorstel verder mag uitwerken voor ons opstelschriftje.
Tegen 1 februari moeten alle artikels ingeleverd zijn zodat wij eindredactie kunnen doen en de brochure mooi kunnen laten vormgeven.