Art Nouveau in Geel

Met het gebruik van moderne materialen, die meer licht in de woning brachten, en het gebruik van veel kleuren om een sfeer van rust en ontspanning op te wekken, laat de Art Nouveau stijl zich ook zien in het Kempische straatbeeld. Deze beweging in het begin van de 20ste eeuw stelde een optimistisch wereldbeeld voorop en kende een voorliefde voor organische, grootse decoratieve elementen. Heb je zin om de Art Nouveau architectuur in de regio beter te leren kennen?

Op zondag 5 mei 2024 neemt een stadsgids je mee op pad door Geel om ondergedompeld te worden in de invloeden van de Art Nouveau in het Geelse landschap. Aan de hand van vijf Art Nouveau gebouwen in de stad kom je meer te weten over de beweging en deze karakteristieke Geelse gebouwen. De wandeling zal om 14uur vertrekken aan de dienst Toerisme (Markt, Geel).
Als je daarna nog meer wil leren over Art Nouveau, dan ben je op woensdag 8 mei 2024 welkom voor een lezing van Tom Peeters rond de Sgraffiti techniek, zoals ze aangetroffen wordt op de gevel van Huis Vandoninck, en het oeuvre van kunstenaar Paul Cauchie. De lezing gaat door in Expozaal CC De Werft om 20uur.

Beide activiteiten zijn gratis, maar inschrijven is wel verplicht.

Deze activiteiten zijn een initiatief van de bewoners van Huis Vandoninck in samenwerking met Stad Geel, Suifzand, Tur’Nouveau & het Geels Geschiedkundig Genootschap

Art Nouveau gebouw in Geel. De muren bestaan uit een gelige steen. Met rode stenen werden motieven in de gevel en boven de ramen gecreëerd.