Oproep: Op het ritme van de Kempen

De Kempen ligt bezaaid met wandel- en fietspaden, al dan niet langs trage wegen. Ze dragen de voetsporen van een dorp, vertellen het verhaal van een gemeenschap. Waar paden zijn, zijn ook routes die leiden naar een kerk, een kasteel, een kapelletje, een bedevaartsoord, een bijzondere plek in je dorp of stad …

In 2024 draait Open Monumentendag rond het thema En Route! Samen met zeven Kempense erfgoedorganisaties vinden we dat een uitgelezen kans om op zoek te gaan naar jouw (verborgen) wandel- en fietsroutes en wandel- en fietsverhalen uit de Kempen. 

Enkele voorbeelden: 

  • trek jij jaarlijks met vrienden of familie richting Scherpenheuvel of een ander bedevaartsoord vanuit de Kempen langs een route die van generatie op generatie wordt doorgegeven? 
  • ken je een mooie route door bos en hei die je regelmatig doet om tot bezinning te komen, om vogels te spotten, om tijd te maken voor jezelf, om af te spreken met vrienden/familie …
  • doorkruis jij al sportend een hele regio?
  • wandelde je (over)grootvader vroeger altijd naar zijn werk een paar dorpen verder via een vaste route?
  • leven er in je familie, vriendengroep, wandelclub, fietsclub, jeugdbewegingen, sportclub … straffe/mooie/ontroerende/… wandel- en fietsverhalen?

Voor Op het ritme van de Kempen! willen we graag al deze routes en verhalen verzamelen en in kaart brengen zodat we andere mensen kunnen inspireren om ook op pad te gaan doorheen de Kempen.
Gezocht: Kempense routes te voet of met de fiets en hun verhalen
Deel je graag jouw route en verhaal? Mail dan naar erfgoed@stuifzand.be

‘Op het ritme van de Kempen’ is een samenwerking voor Open Monumentendag 2024 op zondag 8 september tussen IOED Land van Nete en Aa, IOED Erfgoed Noorderkempen, IOED Voorkempen, IOED Berg & Nete, IOED De Merode en IOED Stuifzand.

Poster van Open Monumentendag 2024 met het silhouet van een gebouw op een helder rode achtergrond