Het project ‘Koninklijke Kempen’ wint de Erfgoedprijs en trakteert!

Het project ‘Koninklijke Kempen’ werd bekroond met de Erfgoedprijs van de provincie Antwerpen. De Kempense erfgoeddienst Stuifzand en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete deelt deze winst met het publiek! Het boek ‘Koning in de Kempen’ zal de volgende weken 39 euro in plaats van 45 euro kosten.

Ooit was het Belgische Vorstenhuis  eigenaar van bijna 4.500 ha Kempense gronden, gespreid over de gemeenten Dessel, Mol, Geel en Retie. Onder de vleugels van Stuifzand en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete werkten verschillende onderzoekers en organisaties samen om de vergeten geschiedenis en het sprekende landschap van dit mythische ‘Koninklijk Domein der Kempen’ weer op de kaart te zetten. Deze bijzondere samenwerking was  voor de jury van de Erfgoedprijs één van de redenen om het project te lauweren: “De jury looft de multidisciplinaire aanpak van het project ‘Koninklijke Kempen’: getuigen werden geïnterviewd en de inwoners werden betrokken. Maar ook de toeristische diensten, de openbare besturen, de erfgoed- en de landschapssector en vele vrijwilligers werden ingezet voor dit alomvattend project mét langetermijnvisie.”

De afgelopen maanden organiseerden de projectpartners van ‘Koninklijke Kempen’ wandelingen, tentoonstellingen, lezingen en events. Het kroonjuweel van het project is de goed gedocumenteerde publicatie ‘Koning in de Kempen’. Van het boek werden ondertussen al meer dan 1.600 exemplaren verkocht. De laatste exemplaren zullen nu dus tijdelijk met een korting te koop zijn in verschillende boekhandels. Ook het stadsarchief Geel en de cultuurbalie in Mol zijn verkooppunten.

Meer weten? www.koninklijkekempen.be

Publicatie: ‘Koning in de Kempen’ | Auteurs: Danny Van der Veken, Walter Raeymaekers, Els Oostovgels en Janna Lefevere | Vormgeving: Els Van der Voort | Fotografie: Bart Van der Moeren | Uitgeverij: Public Space