Geelse gezinsverpleging en Sint-Dimpnaverering voorgedragen aan UNESCO

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon heeft het borgen van de Geelse Gezinsverpleging en Sint-Dimpnaverering gekozen als Vlaamse immaterieel erfgoed-voordracht voor het Register van Goede Borgingspraktijken van UNESCO in 2022.

De voordracht komt er na een objectieve selectieprocedure waarbij verschillende erfgoedgemeenschappen zich kandidaat konden stellen. In het Geelse dossier wordt de praktijk waarbij psychisch kwetsbare mensen al zo’n 700 jaar in pleeggezinnen worden opgenomen naar voren geschoven. In dat model van de psychische zorg worden de zogenaamde ‘pleeggasten’ een deel van hun pleeggezin en worden ze constant gestimuleerd om deel uit te maken van de Geelse gemeenschap. Om deze zorgtraditie levend te houden, is er een brede omkadering voorzien. Zo wordt de lokale samenleving geactiveerd door middel van de Dimpnadagen, het spektakel GheelaMania, ontmoetingsplekken voor pleeggezinnen en ondersteuning vanuit het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum en het Gasthuismuseum.

België dient het dossier in maart 2022 in bij de UNESCO. Maar het is nog afwachten tot december 2023 voor er bekendgemaakt wordt of de Geelse gezinsverpleging en Sint-Dimpnaverering op het Register van Goede Borgingspraktijken zal prijken!