↓
In de zeventiende eeuw trok olifant Hansken langs heel wat Europese markten en kermissen. Ze hield halt in grote steden en kleinere dorpen, waaronder Mol. Twee eeuwen later vestigde kunstschilder Jakob Smits zich hier om zich te wijden aan het schilderen van het leven in de Kempen. In de expo ‘Rembrandt, Smits & Hansken’ brengt het Jakob Smitsmuseum het verhaal van olifant Hansken, maar ook haar weg doorheen het oeuvre van zowel grootmeester Rembrandt als onze eigen Jakob Smits.
Olifant Hansken reisde tussen 1632 en 1655 doorheen heel Europa en liet een blijvende indruk na bij de toeschouwers. Zo ook bij Rembrandt van Rijn. Rembrandt vereeuwigde het imposante dier in talloze tekeningen en etsen.
Jakob Smits werd twee eeuwen later sterk geïnspireerd door het werk van deze meesterschilder. Hij verwoordde dat zelf een beetje minder subtiel: “Er zijn maar twee meesters. Rembrandt en ik.” Het hoeft dus niet te verbazen dat we ook in de werken van Smits hier en daar een olifant zien passeren.
In de nieuwe expo van het Jakob Smitsmuseum komen deze drie verhalen samen. Het vormt een kruispunt van kunst, geschiedenis en de natuur.
Ter ere van deze expo werd Michiel Abbing, bedreven onderzoeker rond olifant Hansken, als gastcurator onder de arm genomen. Om de verhalen van Hansken, Rembrandt en Smits te kunnen vertellen wordt beroep gedaan op heel wat bruiklenen uit prestigieuze (inter)nationale instellingen, alsook werken uit privécollecties.
Daarnaast werkten heel wat gemeentelijke diensten, Molse handelaren, vrijwilligers en museumpersoneel ijverig aan het uitwerken van de expo en heel wat randactiviteiten in en rond het museum. Naast een lezing en het ontsluiten van onderzoek via diverse formats, zoals een audiogids en podcast, wordt er sterk ingezet op het aanspreken van verschillende doelgroepen. Zo zal er in samenwerking met de dienst toerisme een wandeling in de voetsporen van Hansken gecreëerd worden, gaan de leerlingen van ABK Mol met olifant Hansken voor de uitbouwen van een expo en staan heel wat kinderactiviteiten op stapel.
Verder wordt de voortuin van het museum voorzien van een blijvende herinnering aan deze expo. Een sculptuur, speciaal voor de expo gemaakt door Raymond Minne, siert de museumtuin. Minnen zal dit jaar 75 worden en is steeds nauw verbonden aan het museum.
Het Jakob Smitsmuseum streeft naar het tonen van Smits in een breder kader en het leggen van linken naar andere relevante figuren en thema’s. Zo past deze expo volledig in het beleid en de visie van het museum. Daarnaast leent de expo zich ertoe sterk in te zetten op het uitbreiden van het publieksbereik en de samenwerkingsverbanden van het museum. Op deze manier hoopt het museum een bovenlokale erkenning te verkrijgen.
Meer informatie of zin om de expo te bezoeken?
Neem een kijkje op de website of contacteer het museum via jakobsmits@gemeentemol.be / 014 27 24 13