Koninklijke Kempen

Rijke grond, rijk verleden. Een royale historie die we herontdekken. In de 19e eeuw zag de Kempen er geheel anders uit en onderging het een ware transformatie door de ontwikkeling en exploitatie van het gebied. Zo investeerde ook de Belgische koninklijke familie enorm in de gemeenten Dessel, Geel, Mol en Retie, wat resulteerde in het Koninklijk Domein der Kempen. Samen met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en verschillende partners uit deze gemeenten gaan we op zoek naar sporen van dit verleden. We brengen de geschiedenis en het hedendaagse verhaal van dit gebied en haar (landbouw)gemeenschap in kaart. Dit project wordt gerealiseerd met de steun van LEADER-gebieden Oost en Zuid.

  • Op 1 april 2023 lanceerden we de publicatie ‘Koning in de Kempen’
  • De wandeling ‘Koninklijke Kempen’ haalde de shortlist van Wandeling van het jaar 2023
  • Op 25 november 2023 werd dit project bekroond met de provinciale Erfgoedprijs

Activiteiten

Belevingswandeling ‘In de sporen van de koning’

Op 7 mei 2022 namen de gidsen van het Prinsenpark ons mee op pad langsheen relicten van het Koninklijk Domein der Kempen. Onderweg ontmoetten we lokale boeren, boswachters, de beruchte Baron Coppens en niemand minder dan Zijne Kempische Koninklijke Majesteit zelve…


Expo ‘De Koninklijke Kempen’ – Fotograaf Bart van der Moeren

In opdracht van het LEADER-project ‘Koninklijke Kempen’ trok fotograaf Bart van der Moeren door dit gebied. Hij bracht het voormalige Koninklijk Domein der Kempen in beeld, verbeeldt de Koninklijke Kempen vandaag.

Een selectie van de beelden werd getoond op een expo. Die loopt van 22 juni tot en met 20 september 2022, in het Bezoekerscentrum van het Prinsenpark.

Bart Van der Moeren werkt sinds 2000 als freelance fotograaf.  Zijn foto’s worden gepubliceerd in binnen- en buitenlandse kranten en tijdschriften.

Aanplanting en landschapsherstel

Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete bekijkt samen met de inwoners van dit gebied hoe ze samen de kwaliteiten van het landschap in de verf kunnen zetten. In 2022 en 2023 worden heel wat acties op touw gezet en gerealiseerd.

Contactgegevens

janna@stuifzand.be