Tweedaagse vorming ‘Geschiedenis en registratie van oude drukken’

Update: Deze vorming is volzet. Word je graag op de hoogte gehouden van eventuele toekomstige edities? Laat het ons weten via annelies@stuifzand.be

Komt jouw erfgoedcel of lokale erfgoedorganisatie soms in aanraking met collecties boeken gedrukt voor 1800? Wil je meer te weten komen over dit bibliothecair erfgoed en leren hoe dit soort collecties het best kan worden beschreven in een catalogus?

Schrijf je dan in voor de basisvorming over de rijke geschiedenis van het handgedrukte boek die Stuifzand en de Vlaamse Erfgoedbibliotheken dit najaar organiseren. Tijdens twee dagen maak je uitgebreid kennis met allerlei aspecten van het oude gedrukte boek als materieel object in verschillende, op maat gemaakte modules.

Voor wie? 

Dit is een tweedaagse cursus voor erfgoedprofessionals verbonden aan een lokaal bestuur. Sommige erfgoedcollecties beschikken over elektronische catalogi die een gebruiksvriendelijke toegang bieden tot hun collectie, terwijl andere ontsloten zijn via (verouderde) gedrukte catalogi, steekkaarten, of zelfs geheel onbekend en onbeschreven zijn. Daardoor kunnen ze niet ingezet worden voor onderzoek, educatieve doeleinden of culturele activiteiten. Met deze cursus, die theorie en praktijk combineert, doe je kennis op over oude drukken en over het correct beschrijven ervan in catalogi. 

Wat gaan we doen?

De eerste dag staat in het teken van de boekgeschiedenis. Je maakt kennis met de gebruikte instrumenten, technieken en materialen om boeken te drukken in de vroegmoderne periode, en met de stijl en het ontwerp van boeken uit die tijd.

Op de tweede dag dompelen we je onder in de belangrijkste principes om oude drukken te beschrijven in een catalogus, met de oude drukken in de hand. De beschrijvingsregels van het project STCV. De bibliografie van het handgedrukte boek vormen daarbij de basis. Het STCV-project van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken  werkt al sinds 2000 aan een online databank met uitgebreide bibliografische beschrijvingen van drukken die van de pers kwamen in steden in het huidige Vlaanderen vóór 1801. 

Hoe wordt een titel correct getranscribeerd? Waar in het boek kan je gegevens vinden over auteurs, drukkers, data en plaats van uitgave? Hoe beschrijf je de fysieke kenmerken en de opbouw van het vroegmoderne gedrukte boek? Dit soort vragen beantwoorden we aan de hand van talrijke voorbeelden. 

Praktische informatie

De workshop vindt plaats op donderdag 2 en vrijdag 3 december 2021 in de Abdijbibliotheek van Postel (Mol), tussen de oude drukken. 

Deelnemers betalen voor de vorming 32 euro (incl. middagmaaltijd). Wil je graag ook overnachten in de abdij? Dan betaal je 67 euro, maaltijden, beddengoed en handdoeken inbegrepen.

Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal plaatsen is beperkt tot twintig deelnemers. Na je inschrijving ontvang je meer informatie over de verschillende sessies en je verblijf in de abdij.