Museumdepot leeft op

Museummedewerkers, archivarissen en collectiebeheerders uit heel het land streken van 16 tot 20 oktober neer in het Gasthuismuseum om het museumdepot opnieuw in te richten. Dit deden ze tijdens een ‘RE-ORG’ workshop onder begeleiding van Stuifzand. Dankzij de ‘RE-ORG’-methode zijn objecten in het depot van het Gasthuismuseum voortaan sneller terug te vinden en toegankelijker. Deelnemers aan de workshop kunnen de methode nu gaan toepassen op het erfgoed in hun beheer.

Het Gasthuismuseum dompelt je onder in het leven van de gasthuiszusters en de Geelse waanzinheilige Dimpna. De museumcollectie vormt de spil van dit verhaal, maar de zorg voor een historische collectie is niet vanzelfsprekend. Het museum bouwde veel expertise op rond collectiezorg, maar de uitdagingen zijn groot. In de ‘RE-ORG’-workshop leerden de medewerkers van het museum hoe ze een museumcollectie goed kunnen bewaren op een betaalbare en haalbare manier.

“Toegankelijkheid staat centraal in onze museumwerking”, vertelt schepen van cultuur Pieter Cowé. “We willen een plaats zijn waar iedereen zich welkom voelt en waar we het verhaal van Geel, zorg en Dimpna met iedereen kunnen delen. Uitgerekend die toegankelijkheid is een groot werkpunt in ons museumdepot. De collectie waarmee het Gasthuismuseum verhalen maakt, is moeilijk te vinden en staat vast in het depot. Met de ‘RE-ORG’-methode hebben de museummedewerkers samen met andere erfgoedmedewerkers dit kunnen aanpakken.”

RE-ORG

De RE-ORG methode gaat uit van een creatief, maar veilig, gebruik van de aanwezige hulpmiddelen, waardoor ze erg budgetvriendelijk is. Zo kunnen de museummedewerkers concrete oplossingen onmiddellijk uitvoeren zodat objecten makkelijker zijn terug te vinden. Collectiestukken die speciale zorg nodig hebben, krijgen een oplossing op maat. Zo hebben de medewerkers van het Gasthuismuseum de kans om de bewaring van hun collectie op korte tijd enorm te verbeteren.

Wereldwijd bekend

Het International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM) ontwikkelde de ‘RE-ORG’-methode, met steun van Unesco. Deze is ondertussen op alle continenten in gebruik. Ook in Vlaanderen wint de methode stilaan terrein. Met deze ‘train de trainer’-workshop wil erfgoeddienst Stuifzand de ‘RE-ORG’-expertise stevig verankeren in de Kempen, zodat ook heemkundige kringen, kerkraden en lokale musea er gebruik van kunnen maken.