Een duik in de wereld van oude drukken

Op 2 en 3 december doken twintig boekenliefhebbers samen de wereld van oude drukken in. We werden corona-veilig ontvangen in de abdij van Postel, waar de bibliotheek een wonderlijke collectie vroegmoderne drukken herbergt. Dr. Steven van Impe, conservator Oude Drukken van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen en Dr. Zanna Van Loon, projectleider van STCV. De bibliografie van het handgedrukte boek, het registratieproject voor boeken gedrukt in Vlaanderen voor 1800 van de Vlaamse Erfgoedbibliotheken, vertelden ons alles over de oudste gedrukte boeken in de Europese geschiedenis.

Hoe zien ze er uit, waarom zien ze er zo uit, hoe ga je er veilig mee om? Hoe werden ze gemaakt, waar komen ze vandaan, waar kan je op letten bij registratie…? En moet je nu wel of niet handschoenen dragen? Met een waaier aan voorbeelden uit de abdijbibliotheek werd alles wat zij vertelden heel concreet, en konden we in de praktijk zien welk effect het vroege druk- en bindproces had op het uiteindelijke boek dat voor ons lag.

Woorden als collatie, katernsignatuur en impressum zijn nu geen Latijn meer, en de handen van de deelnemers jeuken om terug aan de slag te gaan in de verschillende registratietrajecten waarbij ze betrokken zijn. Het was een genoegen ons samen te mogen verwonderen over zoveel moois, en om meer te weten te komen over zoiets vertrouwds als een boek. Het loont de moeite om daar meer in detail naar te kijken!

Bedankt aan de Norbertijnen van Postel, in het bijzonder abdijbibliothecaris pater Nicolaas Gorts, voor de gastvrijheid. Bedankt aan de Vlaamse Erfgoedbibliotheken voor het delen van hun expertise, en om met zoveel enthousiasme hun kennis over dit fascinerend bibliothecair erfgoed met ons te delen.