Voor de schapen

In 2024 markeert het 55-jarig bestaan van de kerk Sint-Jozef Werkman in Veerle-Heide, maar ook de 50ste herdenking van het overlijden van haar bezieler pastoor J.G. Druyts. LWGH en de kerkfabriek van Veerle-Laakdal bundelen de krachten om deze twee gebeurtenissen te vieren.

De Sint-Jozef Werkmankerk, een “golden sixties” kerk

In een landschap waar verschillende kerken ontwijd, gesloten en neven- en herbestemd worden, staat de Sint-Jozef Werkmankerk sterk. Het ‘atypische’ kerkgebouw is een moderne kerk uit de ‘golden sixties’.

Doorheen de jaren bleef het kerkgebouw onveranderd, wat de kerk een bijzonder staaltje modernistische architectuur maakt. Zowel vanuit het bisdom als het architecturale veld, wordt geopperd de kerk te bewaren en te waken over haar sereniteit.

Inwijding kerk Heide, 1969. (c) Voor de schapen

Inhaling E.H. Druyts 24-05-1955 (c) Voor de Schapen

Wie was pastoor J.G. Druyts?

Jozef G. Druyts werd in 1955 aangesteld als pastoor in Veerle. Dit een periode waarbinnen kerkgangers daalde, socialisme opruk maakte en de maatschappij zich in een stadium van verandering bevond.

Druyts zette zichzelf in als belangrijke schakel voor de ontwikkeling van de maatschappij in Veerle. Niet alleen stond hij aan de wieg van onderwijscomité ‘Samen opvoeden’, maar hij zorgde ook voor de komst van een Rijkslagere school in Veerle, richtte een prochieraad op en bouwde parochiecentrum ‘Vinea’ uit. Vinea kreeg onder andere een café, wat aanvankelijk niet aanvaard werd door het bisdom.

Het levenswerk van Druyts: de Sint-Jozef Werkmankerk

De inwoners van Veerle-Heide werden al eeuwenlang benadeeld. Veerle-Heide was een gebied met armere grond. Hier leefden de armste mensen. Voorgangers van Druyts preekten tegen de inwoners van de Heide en omschreven ze als “heidebeesten”. In dit gehucht kreeg het socialisme het meeste voet aan wal.

Druyts trekt bij zijn aankomst in Laakdal meteen naar Veerle-Heide om kennis te maken met de inwoners. Hier richt hij een kleuterschool op.
Al in 1956 dacht Druyts aan het oprichten van een kerk in Veerle-Heide. Desondanks verliep dat niet zo gemakkelijk als gehoopt. Tien jaar lang blijft Druyts volharden om zijn droom waar te maken en met succes. op 13 september 1969 wordt de Sint-Jozef Werkmankerk ingewijd.

Sint-Jozef Werkmankerk Veerle-Heide (c) bron

Ontsluiten van de lokale geschiedenis

Binnen het project ‘voor de schapen’ willen de LWGH en kerkfabriek van Veerle-Heide dit stukje lokale geschiedenis onderzoeken en ontsluiten. Dit is nog veelal onbekend terrein. Na uitgebreid archiefonderzoek voor dit project, werden heel wat documenten en beeldmateriaal gedigitaliseerd. Daarnaast werd er onderzoek uitgevoerd naar lokaal immaterieel erfgoed, zoals porcessies en volksgeneeskunde. Alle documentatie en het gedigitaliseerde archiefmateriaal zal ook voor later onderzoek op aanvraag beschikbaar zijn.

Via de publicatie, lezing, expo en het borstbeeld van pastoor Druyts krijgt dit erfgoed opnieuw een gezicht in Laakdal. Het brede publiek krijgt de kans een stukje geschiedenis van Veerle-Heide opnieuw te ontdekken. In kader van dit project werd op 23 november 2024 een feestelijke viering gehouden in de Sint-Jozef Werkmankerk met een boekvoorstelling door Glen Van Meeuwen. Daarnaast werd de kerk tot 28 december opengesteld voor een expo rond Druyts en de bouw van de modernistische Sint-Jozef Werkmankerk in Veerle-Heide. Met prachtige collectiestukken zoals kazuifels en architecturale plannen, bekoorde de expo vele bezoekers. Zowel in de publicatie als de expo werden ook getuigenissen en informatie van lokale inwoners gewerkt die nog levendige herinneringen koesteren aan pastoor Druyts en de bouw van de kerk.
Gezien de actuele trend waarbij kerken regelmatig een her- of nevenbestemming krijgen, wil de expo ook een blik op de toekomst van Veerle-Heide en haar modernistische staaltje architectuur werpen. Binnen een luik van publiekswerking wordt gepolst naar het Veerle-Heide van de toekomst bij haar inwoners en buren. Bezoekers krijgen de mogelijkheid te reflecteren over het leven in Veerle-Heide en wat ze willen meenemen, of niet meenemen, naar de toekomst.

Lokale kunstenares Carine Laeveren creëerde ter gelegenheid van dit project een bronzen borstbeeld van pastoor Druyts. Dit werd op 23 november plechtig onthuld en zal een blijvende herinnering vormen aan pastoor Druyts bij de Sint-Jozef Werkmankerk. Carine kende gedurende haar kindertijd pastoor Druyts zelf nog en heeft met veel toewijding dit monument gecreëerd.

Contactgegevens

Meer informatie? Neem contact op met
info@lwgh-laakdal.be of bezoek de website.